Ikväll så har jag bakat massa goa semlor! dom kanske ser gigantiska ut på bild, men de är faktiskt mini semlor! första gången jag gör egna, och jag kommer aldrig i hela mitt liv mer köpa ”köpesemlor” från ica eller liknande! fy så smarriga dessa var, och så enkla att göra.
Vill ni också testa att baka, så ska jag dela med mig utav receptet som jag hittade!
Semlebullar med Kesella:
50 gr äkta smör (jag hade 75) höhö..
2½ dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella naturell
2 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor, funkar lika bra med mald!
3/4 dl socker
8 dl vetemjöl
1 st uppvispat ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk/grädde beroende på vad du vill ha i.
Florsocker
Smält smör, tillsätt mjölken och få det fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig! Tillsätt salt, kvarg, kardemumma, socker, och de mesta utav mjölet och arbeta degen tills den känns smidig. Jäs under bakduk i 30 min. Ugnen ska stå på 250 grader! Arbeta sedan ut degen smidigt, rulla små bollar och täck dom sedan med en bakdug i 20 min till.
Sen ska dom penslas med ett uppvispat ägg, och in i ugnen ca 5-7 min beroende på storlek 🙂
Låt dom svalna, skär bort en bit utav locket och gröp ur.
Fyll dom med mandelmassa och mjölken, klicka på lite färsk grädde, på med locket och kringla lite florsocker över! voila, AS gott!
kram
Ja, vi gjorde semlor härom veckan som blev kanongoda också, om man har färdig köpe mandelmassa kan jag tipsa om att ha i lite rostad hackad sötmandel i massan för lite mer smak och textur.
Ja usch! Ica semlor nej nej. Kan dock tipsa om Brunkebergs bageri och Vete katten i Stockholm som har jättegoda semlor med deras egna mandelmassa såklart och bara så goda är de!
Kan tipsa om att vispa ihop inkråmet med mandelmassan och mjölken så blir det ännu mumsigare.