PATRICIA- Mamma till tre små!

Ny vecka, välkommen vecka 32.

11063164_10153147965299120_171464409_n
11051530_10153147965449120_1672952859_nOm barnet
I början av denna vecka är fostret 29 veckor gammalt. Nu tränar det aktivt på att svälja och kissar cirka en halv liter om dagen. Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det svalda fostervattnet lagras som mekonium, babyns första avföring, som kommer ut under de första timmarna efter födseln.
Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen.

Till föräldrarna
Nu är det vanligt att fostret hickar och mamman kan ofta känna det. Hickan är inget problem, tvärtom eftersom det hjälper babyn att träna på sin andning. När barnet hickar drar diafragman ihop sig och det ökar också lungkapaciteten.
Lungorna och andningssystemet är nästan fullgånget, men ju längre barnet kan stanna i livmodern, desto bättre kommer det att fungera efter födseln.
Många kvinnor får vid denna tid sammandragningar, eller förvärkar som man brukar säga. Det är livmodern som tränar sig inför förlossningen. Förvärkarna börjar ofta långt tidigare i graviditeten, men går då inte att känna. De som har fött barn tidigare kan känna förvärkar så tidigt som före vecka 20.
Till skillnad från riktiga födslovärkar så är förvärkarna så gott som smärtfria. Förvärkar är ofta oregelbundna och de kan upphöra om man rör sig eller byter kroppsställning. Födslovärkar försvinner inte, de är inte smärtfria (!) och de blir bara starkare i intensitet.
Om man är osäker på vilken slags värkar man har – och särskilt om man har fött för tidigt innan – så bör man kontakta sjukvården.

Egna tankar:
Veckorna går just nu fram i snigelfart. Tror det är för att man längtar så mycket! Precis så som de första 12 veckorna känns, en hel evighet. Just för man vill komma till milstolpen att ”allt ska bli bra”. En dag just nu känns som 102 dagar, uppdaterar den där appen på telefonen flera gånger i veckan! haha.
Nu har vi 62 dagar kvar till beräknad förlossning ♥ Känner av förvärkarna ganska ordentligt, i går var det nästan så jag tänkte ringa in. Men dom avtog, dom är kraftiga! och dom har också blivit värre och värre för varje barn, kroppen känner av dom så mycket starkare. Har också mitt problem med blödningarna till och från som gör mig orolig, i går så kom det slemmigt och rosa/rött när jag hade mina sammandragningar, men det avtog även det.
Den här oron den här graviditeten känns ibland som den tar kål på mig. Kan inte riktigt slappna av och njuta nu! Kollar i trosorna 20 gånger om dagen för att se om något skett. Nå väl, låt dessa veckor gå undan nu. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Åk in och kolla det!

    Men har du ont, sammandragningar och blödningar så ska du ju absolut åka in och få det kollat sa de till mig när jag var gravid. och viktigt hålla honom inne till 34+0 sa de också till mig när jag var gravid. Samt att se så du inte har en gbs infektion. En del barn föds ju prematura pga det. Och Gbs i sig riskerar smitta barnet vid förlossningen.

    Hoppas att du mår bättre snart <3
    Kram

stats