PATRICIA- Mamma till tre små!

Graviditet vecka 38, 37+0.

 

Bebis:

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Du:

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln. Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.

Egna tankar:

Det är så läskigt, att hon faktiskt är FÄRDIG nu!
Hon kan komma när som helst, om två veckor.. om 4 veckor, imorgon? ja! herregud, oavsett NÄR så är det lixom inte lång tid kvar. Och ACK vad ont det gör när jag går nu! känns som jag blivit våldtagen med ett baseballträd mellan bena! ”/ Men bara att röra på sig in i det sista. Nu ska vi fixa klart allt här hemma åt dig också älskling! Mamma och Pappa har trott att vi har aaaall tid i världen för det, BOM så kommer du vara här! Men vi längtar så.

Vi älskar dig redan vårat hjärta! över allt och annat.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Amanda 17, mamma till världens vackraste Jolene.

    Nu kan hon ploppa ut tkr jag 🙂
    Jag fick min dotter i v38 och även jag fick prematura värkar som stoppades i v33. Men i vecka 37 så slutade jag va säng liggande mm för då va hon ju klar och 4 dagar senare kom hon 😀

stats