PATRICIA- Mamma till tre små!

Godmorgon vecka 36.

11145943_10153214270439120_1713701079_nVikt ca: 2500-2700 gram 
Längd: Ca 42-25 cm

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 33 veckor gammalt. Om du skulle kunna lägga ditt finger i barnets hand nu så skulle det gripa om det. Nu är tånaglarna så långa att de når ut till tåspetsen. Navelsträngen är ungefär 0,5 meter lång och 1 till 2 centimeter tjock. Det inre trycket i navelsträngen hindrar den från att slå knut på sig själv, och även om den skulle göra det så skulle den snabbt räta ut sig själv. Fostret använder navelsträngen som sin leksak och klämmer på den. Lyckligtvis är inte barnet tillräckligt stark att skada navelsträngen.

Under de senaste veckorna har fostret lagt på sig mycket vikt – mer än 200 gram per vecka!
Nu har babyn utvecklat alla sinnen och upplever starkt miljön runt sig. Att lyssna aktivt efter ljud är ett sätt för babyn att vänja sig vid världen utanför. Det är inte för sent att börja sjunga eller läsa sagor för barnet: det kommer med största sannolikhet att känna igen era röster.Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta nivå är nu cirka 32 centimeter. (Mitt var 34 för två veckor sedan) hihi, det här med att min pojk i magen är lite större vet jag ju.

Till föräldrarna:
De sista veckorna är viktiga för att samla kraft. Se till att ladda batterierna och inte stressa. Och du som partner gör en god investering i att passa upp ordentligt på kvinnan som ska föda ert barn! De flesta sparar alla sina föräldradagar till efter födseln. Men det är inte dumt alls att tulla lite på dem dessförinnan. Politiska förslag har också lagts om en extra mamma-månad före förlossningen. I skrivande stund har det dock inte gått igenom. Oavsett så är det viktigt att dra ner på tempot och lyssna på kroppen.

Egna tankar: Alla graviditetskrämpor hör till, och jag behöver inte gå in mer genomgående på dom mer än att det här klart och tydligt är sista gången jag går igenom den här resan. Min kropp är slut – alldeles finito. 20 kg extra känns både på knä, rygg och hela kroppen! Fogarna ska vi inte tala om som varit illa sedan långt innan ultraljudet. Men dagarna går framåt – sakta, men säkert. Jag är nyfiken på vem han är nu, vem han kommer att likna! Lite smått oroad för hans storlek om han kommer efter BF, likaså min barnmorska. Så i morgon så ska vi till Uppsala för en liten koll på pojken i magen, är han beräknad att väga till 4.5 kg, så kommer det att bli en igångsättning runt bf-dagarna för att inte riskera övertid. Jag är kluven, och därför ska det bli skönt att prata med en överläkare, har hört så mycket läskiga historier om igångsättning och vill helst slippa det. Bebisen kommer när den är redo, och när kroppen är redo. Att framkalla konstliga värkar känns läskigt, både för mig och för bebis. Sen är det nog viktigt att inte lyssna på allt som sägs heller, det kan gå lika illa vid en spontan förlossning! Men det närmar sig, och vi börjar inse det. Han kan komma i princip när som helst nu, och dom skulle inte stoppa något om det var på gång. Så veckorna framöver kommer vara spännande! När tror ni att han väljer att komma?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hanna

  Jag varg igångsatt med båda mina barn pga diabetes typ 1 och det gick huuuur bra som helst. Stort lycka till!

 2. Josefin

  Hej :)!
  Måste bara skriva att bli igångsatt inte är faligt :)! Jag själv blev igångsatt med andra graviditeten, gick över 42 fulla veckor och bonde om att bli igångsatt men även jag var rädd för det för det känns inte naturligt men min kropp orkade inte mer av graviditeten.
  Allt gick jättebra och allt var under stenkoll, kollade hur sonen reagerade med droppet och allt.
  Allt var nästan mer under kontroll än en ”vanlig” förlossning 🙂 det kommer säker gå bra men hoppas han vill komma på egen begäran :)!! Lycka till!!

 3. Anonym

  Räds inte en igångsättning! Jag har provat både och, jag upplevde mig mer säker och trygg vid igångsättningen. Nu var jsg iof på 14 dagar övertid och öppen 2 cm innan, men min kropp svarade direkt och det fortskred som en ”vanlig” förlossning. Så det kan gå hur bra som helst! Speciellt då din kropp fött barn förut är man ju oftast lite mer ”mogen” down there så att säga! 🙂 jag tror att de där skräckhistorierna är kvinnor vars kroppar inte varit redo alls och liksom tvingas igång. Lycka till, hur än förlossningen blir!

 4. Josefin

  Hejhej min son vägde 5400 när han kom jag gick över 11 dagar och fick då bli igångsatt pga havandeskapsförgiftning! Men dom sa aldrig något om att min son var stor eller något så det kom som en överraskning:) när sjuksköterskan frågade och sa att jag skulle gissa vad han vägde så sa jag 3500?? Och hon sa ni kommer inte att tro det han väger 5400! 😉

 5. Rebecca

  Så spännande att det är så nära nu!
  Jag har blivit igångsatt med alla tre barnen och inget har slutat i snitt. Varit med om både super tuff förlossning men även en som gick snabbt och väldig bra.
  Jag hoppas du slipper igångsättning men skulle det bli så, så kommer det säkert gå väldigt bra det med.
  Önskar dig all lycka när det väl är dags!
  Ha en fin dag!
  /Rebecca

 6. Anna

  Jättebra att de tar dig på allvar. Mitt första barn vägde 3800:- född 39+0 och låg lite över normalkurvan, men inget oroväckande. När jag väntade tvåan spräckte jag många kurvor och jag påpekade det för min BM som avfärdade det hela varje gång med: jag låg också högt på kurvan under alla mina graviditeter, men ingen vägde över 4 kg. Fick mitt andra barn 40+0, alltså en dag över tiden och han vägde 5 kilo och var 54 cm lång. Vill inte veta vad som hänt om jag gått 2 veckor över tiden.
  Dock måste jag lugna dig med att berätta att min andra förlossning gick som en dans. 5 timmar från vattnet gick och 1,5 efter första värken. Förstod inte ens att han var stor förrän de vägde honom.
  Stort lycka till, igångsättning eller ej så hoppas jag du får en bra förlossning.

stats