PATRICIA- Mamma till tre små!

Välkommen vecka 31.

Om barnet I början av denna vecka är fostret 28 veckor gammalt. Hjärnvindlingarn blir fler och djupare och antalet hjärnceller är som flest just där. Barnet tränar på att andas rytmiskt och är i full kontroll av sin kroppstemperatur.

Nu börjar lanugohåret som hittills täckt kroppen att försvinna. En del stannar kvar på axlar och rygg (vissa barn föds också med detta). Kroppsfettet ökar och huden blir därmed allt mjukare och slätare. Fettlagret isolerar och ger energi.

Nu rör sig barnet så mycket det kan på den plats som finns kvar. Vissa börjar vända sig och lägga sig med ansiktet nedåt.

Till föräldrarna: Om inte förr så är det hög tid att planera uttaget av föräldrapenningen. Vi har världens mest generösa system för detta och möjligheterna att pussla ihop det som man vill är många. Man kan dela rakt av – åtta månader var. Har man möjlighet kan man ta ut mindre andel av pengarna och få ett helt år hemma var för att lära känna den lille. Eller dela upp veckan – två eller tre dagar ledigt var. Man kan också jobba halva dagar för att dra ut på ledigheten. Det enda är att man inte får ta ut föräldrapenning samtidigt – men detta kan kringgås genom att den ena tar ut sparade semesterdagar. Då kan man vara hemma tillsammans och få en lugnare start. Alternativt åka iväg tillsammans på långresa. Många länder fungerar alldeles utmärkt att resa med barn. För dig som inte har någon partner så går det att överlåta delar av föräldrapenningen på annan anhörig om man vill det.

Egna tankar: Första 12 veckorna gick i snigelfart, och fram tills vecka 28 så gick allt med rasande fart! tyckte vi bytte vecka hela tiden, och nu har det stannats upp igen. Känns som dagarna går i snigeltakt igen, medan alla andras graviditeter säger poff, dock vet man ju att man kommer längre in också.
Jag mår efter allt ändå okej, har haft ett par bättre dagar än på länge och missbrukar inte alvedon som jag har gjort! Känns som mitt bäcken typ har stabiliserats lite mer efter han fixerade sig? Det gör sjukt ont mellan benen! Men när han inte låg så långt ner, kändes allt ostabilt och fogarna gjorde mycket ondare. Kan det vara så?
Nu kan jag ju gå iallafall, får tänka på hur jag går, och vilka rörelser jag gör, inte korsa benen för då skriker jag! men jag kan ta mig upp från soffan själv, och vända mig i sängen, det känns positivt! Om de smäller till och kommer tillbaka, så ska jag iallafall tänka på att jag hade dessa bra dagar och inte var lika mycket krympling!

Föräldraledigheten är planerad, har tagit ut 4 dagar i veckan i hopp om att kunna vara hemma längre med lilleman och jobba med företaget de andra dagarna (så jag planerar) sen får man se hur det ser ut. Har ju varit tvungen att ta ut fullt med tjejerna innan, och då har ju inte dagarna räckt långt alls! Och jag vill gärna ha kvar dagar efter min mammaledighet den här gången.  


Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    När jag fick mitt andra barn blev jag bättre på slutet. När jag sedan fött honom och låg kvar i sjukhussängen (alltså på förlossningssalen) och skulle resa mig upp för första gången utan bebis i magen så kunde jag inte ”sära” på benen för fogarna gjorde så helvetiskt ont. Hade alltså inte så stora problem med det innan. De förklarade för mig att när bebisen sjunker ner så kan huvudet stabilisera bäckenet och i mitt fall så kom alltså foglossningen tillbaka när han inte låg där längre. Så visst kan det vara så att han ”håller ihop” bäckenet åt dig nu när han fixerats.

  2. Stina

    Hej!

    Så skönt att foglossningen är bättre! Jag har hört från fler att det lättat i slutet. Kanske hjälper huvudet till att stabilisera. Bara att njuta : )

    Här är en länk till en gel som jag använde mycket när jag var gravid och hade foglossning och ont i ryggen. Den hjälpte mig mycket!
    http://www.apotea.se/ice-power-kylande-gel-150-ml

    Lycka Till med allt och Tack för en fin blogg!

    Kram

stats