PATRICIA- Mamma till tre små!

Vecka 30 <3
Vecka 30
Barnets vikt ca: 1350 gram
Längd: ca 35 cm 

Om barnet
Ett livsviktigt ytspänningsnedsättande ämne, surfaktant, produceras nu i fostrets lungor. Denna substans hindrar lungorna från att kollapsa –genom att inte släppa ut all luft när babyn andas ut. Att ha för lite av denna substans är en av riskerna hos för tidigt födda barn. I de fall babyn riskerar att födas för tidigt ger man kvinnan en injektion som ska hjälpa babyns lungor att utvecklas snabbare.

Till föräldrarna
Forskning visar att om mamman kopplar av genom att lyssna på lugn musik så påverkar det barnet också. Hjärtljud och rörelserna blir långsammare. När ett foster regelbundet får höra liknande musik så har det visat sig att det lugnar ner sig snabbare för varje gång. Detta visar, förutom att mammans stressnivå påverkar barnet, att barnet kan komma ihåg och känna igen ljud det har hört förut. Barnets huvud har nu i princip den huvudstorlek det ska ha när det föds. Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu cirka 26 centimeter.

Egna tankar: Wow lilla T, den här veckan har verkligen varit en vecka utöver dom andra! du fortsätter att överraska mig.
Jag har nu blivit sjukskriven fram tills ”Due-date” vilket känns tryggt och skönt. Ett oros moment som släpper, skolan är färdig nu den 6 Mars, hade då gått hemma ändå mellan Mars-Maj, för inte skulle jag kunna söka ett nytt jobb med det tillstånd jag har nu, sen skyddar jag samtidigt min SGI så jag slipper stå på arbetsförmedlingen nästa Fredag och skriva in mig. Skulle ju bara vara ironiskt.
Lillemans vikt är PRECIS vad han vägde på sista ultraljudet jag gjorde i Tisdags! Han följer sin kurva precis som han ska, + – 0 med andra ord, och beräknad är han till den 17/5 enligt sista RUL, två dagar innan vid KUB. Så någonstans mellan den 10-20 Maj hoppas jag att du tittar ut kompis.

10 veckor kvar, samtidigt som det känns som en evighet att må så här så lång tid till, så känns det fortfarande som att det är en liten piss i missisippi. Snart är du här, och jag blir då aldrig förhoppningsvis av med dig! så vad är då dessa veckor att gnälla över. Är glad att du inte gjorde entré i början på veckan, så man får se det så. Du ligger där du ligger, trygg, och växer på dig. Precis så som det ska vara, vi och dina systrar får längta en stund till efter dig.  


Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. emma

  Hej! Jag är en ny bloggläsare. Jag hittade din blogg ikväll, och har sedan dess plöjt mig igenom 8 sidors blogg-inlägg. Det är så spännande att läsa om allt du skriver!
  Jag måste bara fråga, den underbart fina bh:n med rosett i mitten som du har på dig på bilden, vart kommer den ifrån? 🙂

 2. Elin

  Ah! Ja måste ju vara väldigt svårt att få ett exakt datum. Jag vet när ägget fäste då jag fick en liten blödning då, men ändå blev vi framflyttade 3 dagar, gick över 10 dagar och ungen kom ut i normal storlek. 😛 Så det är nog svårt som sagt. Förstår!! Namn är inte det lättaste, men otroligt roligt! Vi kallade bebis för pyret i magen men vi hade på känn han var en liten Mio. Och ut kom en Mio! <3 Nästa hoppas jag är en Iris eller en Romeo. Fina, lite udda men inte för konstiga namn. Ska bli kul att se vad ert T står för!! 🙂 Kram E

 3. Elin

  Hej! Spännande med namnet! Tänker mig typ Teodor? Eller Travis? Texas? Galen i namn så jag är galet nyfiken! 🙂 Och du? Jag förstår att Emilie är förvirrad för i din text står det du är beräknad den 17/5, efter vad RUL visade och det är väl det man ska gå efter?

  Kram E

  1. mammasangel

   Man ska gå efter kub i vecka 13, det är då fostren växer mest lika 🙂 så det står 15 i mina papper, men på ultraljudet nu är han stor som
   två dagar ”mindre” 🙂 haha inget utav dom namnen var rätt! Kommer vänta med att säga de tills han är här precis som med flickorna, ifall det är
   helt olikt honom!

 4. Emilie

  Hej! Jag är också beräknad 17/5 men jag byter vecka på måndagar och går alltså in i v 30 nu i övermorgon enligt min app. Så då undrar jag såklart hur du räknar? Har jag missat nåt? Haha! Hoppas verkligen du får må lite bättre och slippa fler sjukhusbesök. Min förra graviditet slutade med HELLP, så det hoppas jag verkligen vi slipper denna gång!

stats