PATRICIA- Mamma till tre små!

Instruktion på hur du syr ett lapptäcke!

Jag tänkte att det vore roligt att ge er lite instruktioner för att sy ett eget lapptäcke!
Du behöver: Symaskin, nålar, tråd, tyg i de mönster du önskar och du mäter själv storleken hur stora rutor du vill göra. Överkast till spjälsängen har jag 8 rutor i längd, och 9 rader.
Börja med att klippa ut rutorna efter önskemål och storlek 🙂

Ni kommer märka att det krävs tålamod, och det tar lång lång tid. Även att de är väldigt dyrt! men det är kul, och ska man göra åt sig själv så är de extra roligt. Man gör de bästa man kan, de blir inte perfekt och rutorna kanske inte blir 100 procent symmetriska, men å andra sidan! vill man ha sådan perfektion, man kan köpa från butik där allt är gjort via maskin. Jag tycker de här känns speciellare! Samt att ingen annan har den kombon utav tyger du själv valt.

När du har klippt ut dina rutor, lägg då 8 st som i mitt fall i högar, så du vet vart du ska plocka från hela tiden! Underlättar för dig själv.

Det här tar lite tid, men du ska sicksacka varje ruta för att tyget inte ska fransa upp sig då de är avklippt.


När du är färdig med dina rutor så är de dags att börja sy ihop dom två och två! Glöm inte att nåla (jag har bara visat nu på bilden och inte sytt) , nålar du inte är risken att dom åker isär och de blir pannkaka utav allt.


När du sytt ihop alla rader så lägg ut dom på golvet för att se hur resultatet kommer att bli.


Nu är det dags att börja stryka rutorna! Gör de på tygets baksida. Dra ut dom ordentligt så de blir fina kanter!


När du har strykt klart allt är de dags att börja sy ihop längderna. Baksida mot framsida så syr du raka sömmar. Du syr ihop allt tills du har täckets framsida! 🙂

Såhär ser du ut när framsidan är färdig! Då är de dags att pilla bort alla trådar som hamnat emellan. DRA aldrig, utan sitter den hårt klipp bort den istället!

Sen har jag inga mer bilder men jag ska förklara hur du ska göra.
Jag har köpt bommulslakan och fleecefiltar som jag stoppar emellan lapptäcket för att få de lite mer mysigt och ombonat.
Mät ut tyget, lägg lapptäcket ovanpå och klipp ut det som behövs. Gör likadant med filten!

Då är de dags att sy ihop filt + lakan med raksöm för allt ska hålla ihop och inte glida isär. När de är färdigt så syr du fast filt och lakan med lapptäcke! Du ska sy baksidan på lapptäcket mot lakanet. Du spar en bit, för att kunna vända ut och in på lapptäcket som du sedan syr ihop för hand. Sen är de dags för att sy en kant kring lapptäcket! Sen är de färdigt efter ett par timmars svordomar och slit 🙂

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Annika

  Jag har läst på många sidor att man ska sy fast fodret på rätsidan mellan varje lapp.. Du har inte gjort set här blir det nån skillnad… ?

 2. Sara

  Ett litet tips; om du vill spara tid och slippa zickzacka alla kanter så finns det en söm (på alla symaskiner) som både syr ihop och överkastar (säkrar kanterna). Sömmen ser ut som den på länken nedan
  https://www.google.se/search?q=s%C3%B6m+sy+ihop/%C3%B6verkasta&rlz=1C1LENP_enSE528SE528&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=sv&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sLmIUejgNoi64ATplYHADQ&biw=1600&bih=839&sei=s7mIUYSzK-rd4QSslYDACQ#imgrc=SIWYHlF9k4ATZM%3A%3BQbQbu6D5Tqi1XM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.husqvarnaviking.com%252Fmediafiles%252Fhuskylock09%252Fse%252Fassets%252Fimages%252Fstitches_25.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.husqvarnaviking.com%252Fmediafiles%252Fhuskylock09%252Fse%252Fstitches%252F%3B590%3B178

  Kika på den och hitta den sömmen på din maskin så halverar du sytiden, och det ger ett ”renare” intryck! Sjukt bra jobbat av dig, skulle själv aldrig ha tålamodet till lapptäcke, men jag kanske måste göra ett nu bara för att det du gjort blivit så himla fint. Jag syr mer kläder till mig själv och till andras barn,

  Kram!

 3. Sofia

  Superbra beskrivning! Litet tips (egen erfarenhet)… om man pallar kan det va bra å tvätta tygerna innan man klipper rutor. Olika tyger krymper olika mkt, trist om man behöver tvätta lapptäcket sen å rutorna krymper olika å täcket ”drar ” sig.

stats