PATRICIA- Mamma till tre små!

Fem minuters..

…… När jag säger femminutersmetoden vad säger ni då?

För mig har det aldrig varit något altenativ över huvudtaget! Jag ryser när jag hör det, och förstår inte hur föräldrar har hjärta att klara av den metoden.
Wilja har ju alltid varit knepig med sin sömn, men det har ändå inte varit ett altenativ! Att lämna henne skrikandes, skärrad och rädd ensam i sitt rum för att somna, jag fattar verkligen inte! hon ska väl för fan inte förknippa sin säng och sömn med rädsla och ensamhet?
Tror man att en 9 månaders FÖRSTÅR varför mamma lämnar rummet och släcker lampan. Helt jävla ensam i ett rum och skriker i panik? i över en timma, två timmar ibland längre än så. Jag vill personligen ge den morsan en smäll på kinden!
För mig är de trygghet och närhet som gäller när ett barn har svårt att komma till ro, de säger väl fan sig själv. Om jag har svårt att sova, inte vill jag att någon ska lämna mig och stänga dörren?

Här hemma så existerar inga stängda dörrar, det finns inge straff med stängda dörrar. ALDRIG!
Man kan få sätta sig mot väggen, sitta där tills jag säger till. Eller på en plats i hallen, men aldrig någonsin stänga in en unge trots hyss eller elakheter! Så gör vi inte här hemma iallafall, och när jag läser om denna metod så vill jag slita av mig håret.

Kan man inte få sina barn att somna på ett tryggare och snällare sätt? , på rikigt?

Jag vill tillägga!
Man behöver inte tycka som jag, det har jag aldrig skrivit i dessa rader om ni kollar en gång till.
Och uttrycket ’slå till på kägen’ , det är ett uttryck och inget jag menar bokstavligen. Så långt hoppas jag ni förstår själva!
Att använda sig av denna metod om DU som mamma tycker de är okej – det är HELT upp till dig, och inte mig. Men detta är vad JAG tycker, inte du. Eller hur? Jag berättar MIN åsikt om denna metod! Sen är det olika för varje barn – vissa tar det 2 dagar, 20 minuter! Sen är de klart, barnet sover på natten för all framtid. Det är inte de jag syftar på, utan barn som gallskriker, i timmar! Och man envisas, varför?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Jag kan för mitt liv inte förstå de som använder metoden. Prova ok, men skriker barnet fortfarande efter fem minuter borde man avbryta och stanna tills barnet sover istället, så gör vi. Man bör dock inte ta upp barnet utan försöka trösta så gott det går när den ligger ned. Sängen skall vara en trygg plats. Man får testa sig fram om man har problem men aldrig aldrig lämna ett barn i ångest. Ingen mår bra av det. Det är min åsikt!

 2. Victoria

  I barns utveckling uppstår något som kallas Objektspermanens, detta är att barnet förstår att saker och ting inte försvinner bara för att de inte kan se dem längre. Detta sker mellan 8-12 månaders ålder och är inte fullt utvecklad förens vid 12-18 månaders ålder.

  Ni som alltså lämnar era barn innan 8 månaders ålder: barnet förstår inte att ni inte försvinner för gott! Varje gång barnet lämnas uppstår stark separationsångest pga av att barnen inte förstår att ni kommer tillbaka.

 3. Hannah

  Ärligt talat så vet jag inte vad jag ska säga om det, alla säger olika! Vissa säger att den är skit bra medan andra tycker precis som du. Du skrev att Wilma haft det jobbigt med sömnen, vad gjorde du? Hur gjorde du? Sover hon själv nu? Jag vet ärligt talat inte hur jag ska göra med min skrutt, han bara skriker. Men det är vara på kvällen när han ska sova för natten. När han ska ta en tupplur på dagen är det inget vel, då deckar han jätte gott i min famn. Snälla tips någon?

 4. Maria-tvåbarnsmamma

  Jag har kört femminutersmetoden med min äldsta och han älskar sin säng och är otroligt trygg där och läggningar är Aldrig något problem.. Inget barn dör av att skrika lite.. Jag ångrar inte en sekund att vi tog oss igenom dessa 3-4 dagar för det tar inte så mycket längre tid om man är disciplinerad.. Självklart kommer det bakslag men de kunde ibland bara vara en kväll och nästa var som vanligt igen..
  Man gör precis som man själv vill med sina barn och vad man tycker funkar för just sitt barn.. Men att kalla femminutersmetoden för barnmisshandel som vissa har nämnt är ju helt galet!!!

 5. Elin

  Min dotter vaknade konstant hela nätter och vi gick in, vaggade tills hon somnade och la ner igen! Sov ca 30 minuter i stöten, & när hon var 5 månader så trodde jag att jag skulle gå under! När det på dagarna gick ut över Freja så kände vi att det inte är hållbart. Vi fick då tipset att testa feminuters metoden(jag gjorde om den till 3-minutersmetoden). Jag läste på på jättebra sidor, & läste att det inte handlar om att barnet ska gråta sig till sömns, utan lära sig att de kan trösta sig själv, & på så vis när de vaknar på natten, kan somna om av sig själva, utan att egentligen vakna som de gör när man plockar upp dem.
  Vi gjorde som vanligt med välling,
  Bok, & la henne sedan direkt, sa ”godnatt nu ska vi sova”, gick ut. Första dagen stod jag utanför dörren och grät jag med, men efter 3 minuter gick vi in, sa ”godnatt, nu ska vi sova” & gick ut. Första kvällen tog det 30 minuter, andra kvällen 20 minuter & tredje kvällen somnade hon själv utan ett pip! Efter det så har hon sovit hela nätter (med undantag för när hon är sjuk, & då är jag där vid minsta lilla knyst) (nu är hon 16 månader)

  Men alla är vi olika, & det ger ju olika resultat på olika barn, så vet inte om jag hade klarat det om hon skulle varit ledsen en längre tid :)men med facit i hand så var det värt de där 2 jobbiga kvällarna, & vi mår väldans mkt bättre med påfyllt sömnförråd. 😉

  Kram!

 6. Lottiz - Fotograferande fyrabarnsmamma

  Jag säger passar inte mig. Gråt är ett sätt för bebisar att uttrycka sig och gråten är något som väcker känslor inom oss. Så nej jag kan inte låta mitt barn gråta sig till sömns, sängen ska vara en plats som är skön att få komma till, där ska man kunna få energi och kunna slappna av för att få ny kraft. Visst finns det olika typer av skrik, men ett barn som gråter och är trött, men inte kan somna själv, somnar nog rätt fort i en trygg famn. Fortsätter barnet gråta är det nog troligt uttryck för något annat, smärta, hunger, törst mm. Men det är ju min tanke. Vi är ju alla olika.

 7. A

  Min mamma och pappa gjorde världens tabbe med mig (dom var ”unga och dumma”) och hade mig i famnen vilket är det idiotsikt. Och dessutom satt dom hos mig tills jag somnade typ, det kunde ta flera timmar. Sen med min lillasyster gjorde dom helt tvärtom. Ändå sedan hon var nyfödd la dom ner henne, hon fick skrika, hon skrek i några minuter innan hon somnade. Jag avskyr föräldrar som tror att barnen håller på att dör bara för att dom får skrika i 5 minuter och istället sitter dom med ungen eller springer ut och in i timmar. Och min lillasyster låg inte och skrek i flera timmar utan det tog max 5 minuter sen slocknade hon däremot om man var inne hos henne och sprang in när hon skrek så tog det timmar. Man misshandlar inte sitt barn för att man lämnar det skrikande när det ska sova i några enstaka minuter och man är absolut ingen hemsk förälder för det. Du gör precis hur du vill med dina barn och jag och alla andra får göra det med våra. Men att vilja slå någon på käften bara för att man tycker lika som dig är ju så sjukt.

 8. Sandra

  Är också oerhört emot femminuters-metoden! Jag har hellre en jobbig kväll än att höra mitt barn skrika för att JAG inte är hos henne! Helt fel enligt mig att bara lämna och gå ut! Och du ovan, en filt över ansiktet? Det har jag aldrig hört förut men jag tycker och det är bara vad jag tycker, att det låter lite tokigt och annorlunda. Inget jag skulle välja att göra men det verkar ha funkat bra för dig när du var barn ich det är ju jättebra 😀

 9. Kim

  Jag ryser också vid tanken på att lämna ett ledset barn enamt!
  Jag skulle verkligen vilja tipsa dig om ”tass-metoden”. Sök på familjeliv så finns där en stor tråd om vad det är..
  Jag använde metoden på min son när han var ca 7 månader. Det går ut på att aldrig lämna barnet när det är ledset utan vänta tills barnet är nöjt innan man försöker lämna rummet. Om barnet då blir ledset igen går man tillbaka och tröstar genom att lägga ”tassen” på barnet. När det lugnat sig går man ut ur rummet, osv. Första nätterna kan man få gå fram och tillbaka många gånger men ofta släpper det efter ett par dagar.
  När vi flyttade i höstas blev sonens sömn orolig igen (han betedde sig exkat så som du beskrev Wilja) så jag gick tillbaka till att ”tassa” för bara några veckor sen. Sonen är 2,5år så det fungerar även på större barn, inte bara bebisar.
  Värt att kolla upp!
  Kram

 10. vendela

  Mina föräldrar har aldrig låtit mig somna i deras famn när jag var liten, utan så fort jag börja somna la dom ner mig i min säng och la en filt över ansiktet. Detta gjorde de i princip från dagen jag föddes, så så fort jag lades i min säng med en filt över huvudet så somnade jag direkt. Och det funkade lika bra när jag började bli ett år, och sedan lite äldre. De gjorde detta just för att de också hatade femminutersmetoden men ville samtidigt inte vänja mig vid att somna i deras närvaro. Och tack vare deras teknik har jag aldrig aldrig någonsin haft problem att sova (förutom undantag då jag varit sjuk). Även när vi var bortbjudna på kvällar och jag börja bli trött så lades jag i en säng/soffan med filt över ansiktet, och somnade utan problem. På så sätt slapp jag all ångest och ledsamhet kring nattningen och det underlättade för mina föräldrar något enormt. 🙂

 11. Evelina

  Har inte med detta ämne att göra , men skulle va kul att se skillnad på när du blekte tänderna , Typ före & efter . & vad du tyckte om den , Bra & dåligt 🙂
  Tack för en underbar blogg !
  Du verkar vara en helt underbar människa 🙂

  Kram

 12. Johanna- mamma till 3

  Jag tycker att det är otroligt fel skrivet att säga att femminutersmetoden är så fel. Allt är ju upp till var och en som förälder, lika så som vissa tycker det är helt okej att köpa en glass till barnet på affären för att ”den inte ska skrika i panik”

  Jag är för ALLA godnatt-metoder. Med äldsta sonen så låg vid bredvid honom tills han somnade. Med dottern så lade vi henne o sängen och satt i fotöljen bredvid. Med sista sonen så har vi gjort olika metoder och bl.a. Femminutersmetoden. Suverän! För OSS! Vi lade honom i Sängen, klappade honom på huvudet, sa godnatt och sa att ”nu är det Natt, nu ska du sova.”Lilleman skrek i fem minuter, vi gick in (vi hade det inte mörkt, utan en lampa tänd) han skrek men absolut inte i någon panik. Två femminutersmetoder skrek han lite och sen var det bra. Han somnade så fint och sover fortfarande (började när han var 9mån och nu i mars blir han två)

  Han skrek som sagt inte i någon panik, man hörde att han var förbannad och det var så otroligt värt det. Och som sagt, nattlampor finns. Skulle han däremot ha skrikit i panik hade jag nog inte klarat av det men alla har olika behov, Så att döma en metod tycker jag är väldigt fel.

  Ha en bra dag!

  Kramar

 13. Alexandra - mamma till Mio

  Här hemma har vi provat alla olika metoder. De enda som funkar här var att lägga ner Mio i sängen säga god natt, pussa honom osv. Gå ut ur rummet (öppen dörr) så fort han började skrika gick vi in igen. Var det bara gnäll så lät vi honom vara. Så fortsatte vi så. Två nätter tog det och nu säger han inte ett ord utan vinkar och somnat gott och sover 12h i sträck 🙂 funkar kanon!

  Har också svårt att lämna barnet men stod precis utanför dörren, sjöng och nynnade. Men så fort han såg mig vart de värre.

 14. Johanna

  Annika: Tycker nog inte det ni gjorde är femminutersmetoden. Den går ju ut på att man lämnar barnet SJÄLV i sitt rum skrikandes. Att ligga bredvid/sitta och sjunga och visa att man finns där är ju en helt annan grej, enligt mig! Tycker inte heller man lämnar ett barn ensam i ett rum gråtandes. Men man måste inte alltid ta upp och vagga om man nu har en ban med mycket sömnbesvär!
  Och misshandel tycker jag nog är lite väl grovt uttryckt!

 15. Sofia

  Fast att säga att du vill ge den morsan en smäll på kinden som utövar denna metod kan jag känna inte är okej, finns säkert dom som skulle vilja ge dig en smäll för att du gör som du gör.. Man gör ju som man sjölv vill med sitt eget barn. Här hemma kör vi en liknande fem minuters metod som Annika, fast jag klappar inte och sådär utan jag sitter bredvid spjälsängen med en hand på henne och nu har vi kört så i 5 dagar och nu tar de ca 2 minuter innan hon somnar.

  1. mammasangel

   Fast det är vad jag tycker, jag tycker det är så otroligt fel! Sen finns de de som tycker att jag gör fel, och vill dom då ge mig en smäll så är det ett uttryck bara..
   Och att jämföra de du gör med fem-minuters är inte ens i närheten. Du lämnar inte rummet och hör att barnet har panik, du sitter och är med! visar närvaro.
   Det är de viktigaste, att inte GÅ och lämna! ett barn på under ett år förstår inte varför de blir lämnat, är de rätt sätt att lära sig somna på??? att vara ensam, skrika, vara rädd och vänja sig vid det? Nej fyfan.

 16. elin

  Tycker det nästan är barnmisshanl. ? Skulle aaldrig klara av att utsätta min son för det. Ligger hellre och smeker honom Över håret halva natten och år en zombie dagen efter.

 17. Amanda - Mamma till Aurora

  Jag hade precis samma åsikt (har fortfarande om jag väl tänker efter) men för någon månad sedan vägrade Aurora att somna över huvud taget, varken i famn eller ensam i sängen. Jag provade ALLT men ingenting fungerade, då övervägde jag faktsikt att testa denna metod, och det gjorde lika ont varje gång, till en början fungerade det faktiskt (åh som jag önskade att det inte gjorde det och att jag bara skulle få sluta med detta helvete och plocka upp henne! men jag hade hört att det inte händer något direkt utan att man skulle vänta innan man såg resultat) men efter några dagar vände det och blev ett ännu större problem än innan. Nu förtiden håller jag i henne tills hon somnar (om hon inte råkar somna själv någon gång) men tro mig jag vill gärna ge mig själv en rak höger för de gånger jag lät mig själv intalas att det var hennes bästa. Usch vad hemskt det var, aldrig mer!!
  kram

 18. Carro - trebarns mamman på Gran Canaria!

  Har heller aldrig gillat den metoden (fast när du skriver 1-2 timmar måste jag bara fråga om du menar går in var 5 minut under den tiden eller låter barnet ligga ensamt den tiden? För det heter ju 5 minuters metoden för att man ska gå in var 5 minut och prata med barnen lugnt..).. Jag har hellre suttit brevid med handen på barnets rygg/mage och pratat lugnt, sedan bara pratat för att sedan kunna bara gå.. Min dotter somnade inte med dörren öppen/på glänt, hon behövde ha kolsvart och stängd dörr då somnade hon på två sek, Adam däremot har alltid velat haft dörren lite öppen och det har han självklart fått..

  Med straff har vi försökt med ’stolen’ men det gick inte alls så det blir oftast rummet (som inte ens har en dörr haha).. Jag försöker dock hitta något bättre för ett straff med leksaker funkar inte heller och så vill jag inte att rummet ska bli en dålig plats..

 19. Therese

  Håller med dig. testade den med Theo efter rekommendation från bvc. Visst han somnade efter en halvtimma. Men vilket plågeri. Trygghet är det som gäller. Inte testat den en gång till sedan desss!!! USCH!

 20. Sara - mamma till molly❤ och bonusen simone❤

  Jag håller med dig. Den absolut värsta metod som finns. Jag tycker att man ska göra det som känns bäst för en själv. Är inget fan av sömn metoder överhuvudtaget så här hemma kör vi sunt förnuft metoden 🙂 en annan metod som jag tycker är avskyvärd är Anna Wahlgren sova hela natten metoden. Tycker den påminner om 5 minuters… Vi har en matta i vardagsrummet som vi har som ”skäms plats” om man ska kalla det så. Skulle under inga omständigheter stänga in något av våra barn då dom är arg eller gjort något dumt. Själv skulle jag känna mig fruktansvärt utsatt, ensam och undan skuffad om jag blev instängd för något jag sagt eller gjort. Fy!

  Tack för en fin och mysig blogg! 🙂

 21. Annika (Elvin och Julians mamma)

  Det finns definitivt andra metoder. När Elvin var 6 och en halv månad slutade jag amma och vi bestämde då att han skulle börja sova i sin egen säng och att vi skulle lära honom att somna själv. Han hade bara kunnat somna vid mitt bröst innan. Första dagen skrek han när vi la honom i sin säng men vi satt bredvid hela tiden. Vi sjöng och klappade på huvudet. Efter en halvtimma (som kändes som ett år) slutade han skrika och somnade. Vi satt bredvid hela tiden. Andra dagen skrek han 20 min, vi satt med och sjöng och klappade precis som dagen innan. Sen fortsatte vi så och efter 5-6 dagar så somnade han så fort vi la ner honom i sängen och sjöng. Han hade alltså blivit ”betingad”, han förstod att inte skriket hjälper, att vi finns där hela tiden, att sängen är en trygg plats och det går utmärkt att somna där. Efter de 6 dagarna har han ALDRIG sovit i våran säng en enda natt, aldrig. Han fyllde 2 precis. Han älskar sin säng och vi lägger honom bara på kvällen, pussar godnatt, och går ut ur rummet. Han har blivit ”lärd” sen liten att det inte hjälper att skrika, det finns väl någonstans där omedvetet i bakhuvudet. Detta är enligt mig den bästa metoden. Visst var det extremt jobbigt dom 5 dagarna då han skrek, jag började själv gråta och tänkte att vi skulle strunta i det men eftersom vi börjat med det skulle vi också lära honom det. Vi kommer göra likadant med Julian som är 5 månader nu. Sen får folk tycka vad dom vill. Vi har fått vårt barn att älska sin säng, somna tryggt varje natt och sova hela nätter. Vi har aldrig matat honom på natten heller utan han sover och är trygg.

  Jag tror att om man sitter med som föräldrar och låter barnet styra genom skrik och att det är ledset så signalerar man bara att barnet själv får bestämma och vaknar barnet då på natten så vill han/hon att mamma eller pappa ska komma tillbaka. Lär man barnet tidigt att somna själv så gör man det en tjänst. Vet inte om man ska göra det när barnet är äldre men vid 6 mån var en perfekt ålder. Barnmorskan tyckte vår metod var bra också. Det var ju ingen femminuters metod eftersom vi satt med hela tiden och inte gick ut ur rummet.

  Kram. Hoppas det löser sig till det bästa!

stats